Hoe draag je als werkgever bij aan de vitaliteit van je medewerkers?

Het werkgeverschap draait om mensen en vrijwel alle mensen worden wel eens ziek. Uitval kun je dus nooit helemaal voorkomen. Toch speel je als werkgever wel een belangrijke rol in de vitaliteit van je medewerkers. Als medewerkers niet goed in hun vel zitten (lichamelijk of geestelijk), is dit namelijk ook van invloed op je onderneming. Het is dus belangrijk om hier als werkgever aandacht voor te hebben. Het gevolg van stimuleren van vitaliteit ga je binnen je onderneming terugzien in een hogere medewerkersbetrokkenheid en productiviteit, minder ziekteverzuim en uiteindelijk een de hogere omzet. Zet jouw medewerkers dus op één en besteed tijd en aandacht aan hun vitaliteit.

 

Maar hoe zorg je voor een goede vitaliteit op de werkvloer? Wij geven je 8 praktische tips.

schedule Leestijd 4 / 5 minuten
Hoe draag je als werkgever bij aan de vitaliteit van je medewerkers?

1. Gezonde voeding

Gezond eten en drinken is onmisbaar voor een hoge vitaliteit. Maar hoe kun jij er als werkgever voor zorgen dat jouw medewerkers gezond eten? Als je een bedrijfsrestaurant hebt, probeer dan voornamelijk gezonde maaltijden en snacks aan te bieden. Moedig het drinken van water aan en zorg voor voldoende waterpunten. Geef medewerkers bijvoorbeeld een handige waterfles met het bedrijfslogo, nog leuke reclame ook 😉.

Ook zonder bedrijfsrestaurant kun je medewerkers gezonde voeding aanbieden. Bijvoorbeeld door het aanbieden van gratis vers fruit als tussendoortje. Het draagt niet alleen bij aan een sterkere weerstand, maar is fiscaal ook nog aantrekkelijk. Fruit op de werkvloer valt namelijk onder de nihilwaardering, waardoor het volledig aftrekbaar is.

2. Lichamelijke beweging en ontspanning

Een open deur, maar niet minder belangrijk; beweging. Het is naast gezonde voeding de meest bekende en eenvoudige manier om te werken aan vitaliteit. Stimuleer medewerkers dan ook om regelmatig te bewegen. Buiten het werk, maar ook tijdens het werk of tussendoor.  

Bijvoorbeeld door een wandeling te maken in de pauzes of tijdens een overleg. Zet een pingpongtafel of boksbal in de kantine of het magazijn. Even stoom afblazen en samen bewegen. Het werkt echt. Je kunt ook sportabonnementen (deels) vergoedden of sportieve uitjes organiseren.

3. Stimuleer persoonlijke groei en ontwikkeling

Geef mensen de ruimte om te groeien en zichzelf te ontwikkelen. Wanneer mensen te lang stilstaan in hetzelfde werk, kan dit van negatieve invloed zijn op hun vitaliteit. Bijleren is goed voor de ontplooiing, wat leidt tot een hogere mater van geluk.

Ga met je medewerkers in gesprek over hun dromen en doelen, en wat ze graag willen bereiken of leren. Faciliteer een goed inwerktraject, een doorgroeiprogramma, trainingen en geef ze goede dagelijkse begeleiding.

4. Mentale gezondheid

Naast de fysieke gezondheid, is de mentale gezondheid van je medewerkers ook sterk van invloed op hun vitaliteit. Besteed hier als werkgever dan ook echt aandacht aan.

Houd als werkgever werkstress goed in de gaten, een kwart van al het langdurig verzuim wordt namelijk veroorzaakt door stress. Dit is echt veel! Een beetje stress is niet ongezond, maar te veel belasting kan klachten bij medewerkers veroorzaken. Vaak is stress een combinatie te hoge mentale belasting op het werk en privé. Vraag daarom regelmatig hoe het met je medewerkers gaat en toon begrip, zowel voor hun werk als privé situatie. Een open houding en een luisterend oor, verlagen de drempel om erover te praten.

Op het werk moet er natuurlijk gewerkt worden, maar creëer ook ruimte voor ontspanning. Hierdoor voelen medewerkers zich vaak een stuk beter. Denk bijvoorbeeld aan een potje tafelvoetbal met een collega of de ruimte om even een rondje buiten te lopen. Denk ook aan korte pauzes om je hoofd even leeg te maken.

5. Werk/privé balans

Steeds meer medewerkers vinden het belangrijk dat hun werkgever aandacht heeft voor een gezonde werk en privé balans. Als werkgever moet je hier dan ook aandacht voor hebben. Wanneer medewerkers een beter balans hebben, zitten ze vaak beter is hun vel. Hierdoor zijn productiever en meer betrokken bij jouw onderneming.

Stress om alle ballen hoog te houden is voor medewerkers erg vervelend. Je kunt als werkgever niet altijd iets doen aan een goed balans, maar het is wel belangrijk dat je er aandacht voor hebt. Zorg daarom altijd voor een luisterend oor en maak het bespreekbaar. Maak flexibiliteit mogelijk en denk mee over passende oplossingen bij verstoring van de balans.

6. Gezonde werkplek

Een gezonde werkomgeving is een omgeving die de gezondheid van je medewerkers niet belast. Denk hierbij aan een ergonomisch ingerichte werkplek, een goede temperatuur, voldoende ventilatie en veilige materialen en hulpmiddelen.

Zorg daarnaast ook voor een prettig werksfeer. Roddelende collega’s of het gebrek aan een team-gevoel, zorgt voor minder vitale en betrokken medewerkers.

7. Inspraak doet wonderen

Het is belangrijk om je gehoord te voelen. Betrek medewerkers daarom bij besluitvorming. Zij hebben vaak hele goede ideeën en weten goed wat er speelt op de werkvloer. Houd daarom regelmatig feedback-sessies om de behoefte van medewerkers te begrijpen. Betrek ze bij besluiten die van invloed zijn op hun werkomgeving.

8. Geef het goede voorbeeld(!)

Vergeet ook jezelf niet! Ook voor jou als werkgever en ondernemer is belangrijk om aan je vitaliteit te werken. Bovengenoemde tips gelden dus niet alleen voor jouw medewerkers, maar ook voor jou! Wanneer jij als werkgever niet naar je eigen beleid luistert, zullen medewerkers zich bezwaard voelen dit wel te doen.

Een vitale medewerker is een gelukkig medewerker!

Wil je persoonlijk advies over de vitaliteit van je medewerkers?

0000