Theehuis Rhijnauwen gaat voor goed werkgeverschap

Theehuis Rhijnauwen is gebouwd in 1921 door de gemeente Utrecht, voor de burgers van Utrecht – in de natuurrijke omgeving van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De horecagelegenheid straalt souplesse uit en gaat ook zo om met het personeel. Connexie biedt daarbij al sinds 1993 ondersteuning als hr-partner. Eigenaar Martin Raimond vertelt over de samenwerking.

Theehuis Rhijnauwen gaat voor goed werkgeverschap

Nieuwe generatie op nieuwe generatie

Qua aanloop zit Theehuis Rhijnauwen in de luwte van de stad Utrecht. Tóch weet ieder jaar een grote groep werkzoekenden – veelal scholieren en studenten – het theehuis te vinden voor een bijbaan. “In de zomer hebben we soms wel tweehonderd mensen in dienst”, vertelt Martin. “In een relatief korte periode maak je immers zeventig procent van je jaaromzet. Het grootste gedeelte van het jaar ben je daar naartoe aan het werken. Dat is je visitekaartje voor de bezoekers van de landgoederen.”

Na de zomer neemt de drukte af en hebben we minder personeel nodig. Een deel neemt afscheid en gaat bijvoorbeeld studeren of ze blijven naast hun studie bij het theehuis werken. Degenen die kunnen, blijven er met liefde en plezier zo lang mogelijk werken. “Ook buiten het werk doen ze veel activiteiten samen. Het lijkt wel een soort studentenvereniging.”

"

In de zomer hebben we vaak wel tweehonderd mensen op de loonlijst staan; daarbij hebben we Connexie nodig

- Martin Raimond, eigenaar Theehuis Rhijnauwen

Groeien en opbloeien

Gezelligheid is niet de enige reden dat Theehuis Rhijnauwen een trekpleister voor een bijbaan is. Martin: “Je kunt hier ook volop gebruikmaken van ontwikkelingsmogelijkheden, waarvoor wij een heel systeem hebben bedacht.” Zo mag je via het theehuis een training volgen om je leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen. Ook zijn er taken onderverdeeld in een basisniveau en een niveau voor gevorderden. “Je werkt mensen in voor die specifieke taakomschrijvingen. Wie alle taken beheerst, kan uitgroeien tot bijvoorbeeld floormanager.”

Zo kun je op een steeds hoger niveau terechtkomen en iets nieuws leren, hierdoor blijft werken in de horeca nog lang leuk. Door deze aanpak onderscheidt Theehuis Rhijnauwen zich in de branche en weet menigeen deze werkplek te vinden. Het werven van nieuw personeel gaat dus vanzelf.

Volledig geautomatiseerd

Wat niet vanzelf gaat, is het personeel ‘juridisch onderhouden’, want bij grote in- en uitstroom van werknemers komt veel kijken. Bijvoorbeeld in- en uitschrijven, verloningen en ziekmeldingen. Dankzij Connexie maakt Theehuis Rhijnauwen zich daar niet meer druk om.

Martin: “Een van de voordelen van Connexie is dat de processen volledig geautomatiseerd zijn. Voor de verloning zetten de personeelsleden hun gewerkte uren in ons roostersysteem, dat is gekoppeld met het systeem van Connexie. Wij krijgen vervolgens een keer per week een totaalfactuur.”

De juridische kant van het werkgeverschap is veel werk dat niet bij Martin past. “Daar ligt mijn kracht als horecaondernemer niet, maar wél die van Connexie. Zo doen we allebei waar we goed in zijn en creëren we een win-winsituatie.”

"

Connexie maakt verlonen eenvoudig en efficiënt.

- Martin Raimond, eigenaar Theehuis Rhijnauwen

Theehuis Rhijnauwen zet zijn personeel op nummer één. “Zeker tachtig procent van onze energie steken we in het personeel.” En dan liever niet in de randzaken, maar in het creëren van een veilige, sfeervolle en aantrekkelijke werkomgeving. “Er blijft nu genoeg ruimte over om bezig te zijn met de zaken die er écht toe doen.”

Er blijft nu genoeg ruimte over om bezig te zijn met de zaken die er écht toe doen.” – Martin Raimond, eigenaar Theehuis Rhijnauwen

Een klankbord voor kennis

Theehuis Rhijnauwen weet Connexie ook voor andere belangrijke hr-zaken te vinden. “Connexie is voor ons een klankbord waarmee we sparren over de veranderingen in de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld wanneer de cao verandert en je wilt weten hoe je daar als bedrijf het best op inspeelt. En voor medewerkers zijn er allerlei verschillende contracten en individuele loonsverhogingen; ook die houdt Connexie allemaal voor ons bij.”

0000