Connexie 25 jaar: blik terug op de payrollbranche

In 1998 startten Jean Maurice Ehrismann en Mike Velings het payrollbedrijf Connexie. Tussen toen en nu groeide het uit tot een prominente speler in de payrollbranche met jaarlijks vijfentwintigduizend payrollmedewerkers onder zijn hoede.

 

De ontwikkeling van Connexie ging hand in hand met de groei in de markt. Een van de belangrijkste kantelpunten voor de branche was de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Ook nam de vraag naar flexibele werknemers toe, verliep de digitalisering van het payrollproces in sneltreinvaart en veranderde het arbeidsrecht bijna jaarlijks. Dit jaar wordt Connexie 25 jaar. Tijd voor een terugblik met COO Gijs van de Griendt.

schedule Leestijd 3 minuten
Connexie 25 jaar: blik terug op de payrollbranche

In Connexie’ met andere programma’s

De payrollbranche ontwikkelde zich de afgelopen tweeënhalve decennia flink. Vanuit de markt ontstond de vraag om steeds sneller en efficiënter te werken. Gijs: “Een opdrachtgever moest iemand aan het werk zetten een dag nadat ze elkaar gevonden hadden.” Digitalisering was daarop het antwoord. Menig klant verving het papierenrooster of bierviltje voor een online roostersysteem. Ook de financiële administratie werd verder gedigitaliseerd.

Connexie doet zijn naam eer aan, doordat we onze software kunnen koppelen aan verschillende roosterpakketten van de opdrachtgever. Ook connecten we met een variëteit aan financiële systemen. De facturen die we sturen, komen bijvoorbeeld meteen in de administratie van de opdrachtgever. Zo optimaliseren we de hele keten en groeien we samen met onze opdrachtgevers.

Lees meer over de innovatieve koppelingen van Connexie.

De WAB: betrouwbaarder en toekomstbestendiger

Payroll groeide uit tot een betrouwbaar alternatief voor werkgevers. Door volledige digitalisatie is het proces namelijk sneller, efficiënter en minder foutgevoelig. Nadat de WAB in het leven werd geroepen, verkreeg payroll een vaste plek in de arbeidswetgeving. Vanaf dat punt sloten arbeidsvoorwaarden van flexibele medewerkers beter aan op die van mensen met een rechtstreeks vast dienstverband bij opdrachtgevers. Hierdoor veranderde ook de concurrentie binnen de payrollbranche, wat de professionalisering van payroll versnelde. Lees meer over de WAB

"

Voor de invoering van de WAB wisten minder mensen wat payroll was. Nu kent iedereen dat begrip.” In bedrijfsvoering en tijdens klantgesprekken gaat het daarom veel meer over de kwaliteit van dienstverlening en servicegerichtheid. En dat is nou net de kracht van Connexie.

– Gijs van de Griendt, COO van Connexie

Professionalisering door cao’s en wetswijzigingen

Nog een ontwikkeling die er met kop en schouders boven uitsteekt: Connexie was in 2006 medeoprichter van de Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO) en werkte mee aan de eerste payroll-cao. Inmiddels heeft Connexie een eigen bedrijfs-cao. Gijs: “Daarmee zijn we uniek in payroll-land.”

Ook is er in de afgelopen vijf jaar veel veranderd in het arbeidsrecht. En dit is geen stabiliserende ontwikkeling, maar een stijgende trend. Voor opdrachtgevers is het daarom een hele kluif om al deze aanpassingen bij te houden. Terwijl het juist belangrijker wordt om hier als bedrijf meer aandacht aan te besteden. Gijs: “Daarom vervullen we de rol van kennispartner voor onze doelgroep en houden we die proactief op de hoogte van wetswijzigingen en andere relevante informatie.”

Een sterspeler op het payrollveld

Gijs is al twintig jaar in dienst bij Connexie. In zijn loopbaan bij het bedrijf zag hij het steeds verder groeien: in personeel, payrollmedewerkers en omzet. “Sinds de oprichting in 1998 groeide het bedrijf met tien tot vijftien procent per jaar. We begonnen met alleen opdrachtgevers uit de horeca. Nu komt meer dan dertig procent van onze opdrachtgevers uit andere vakgebieden.”

"

Connexie ging van nul naar duizend opdrachtgevers met jaarlijks zo’n vijfentwintigduizend werknemers. Er zijn opdrachtgevers, sommige van het eerste uur met wie we samen vele jaren groeien, echte partnerships.

- Gijs van de Griendt, COO van Connexie

De grondslag van groei

Een grote reden voor die groei is volgens Gijs de focus op automatiseren. “Connexie was het eerste payrollbedrijf met een digitaal portaal voor opdrachtgevers én payrollmedewerkers. Zélfs toen internet voor veel opdrachtgevers nog niet vanzelfsprekend was. Hierin konden payrollkrachten hun loonstroken en andere persoonlijke gegevens inzien. Anno 2023 hebben we een betrouwbare app beschikbaar.”

Gijs: “Sinds 2014 zijn al onze processen volledig gedigitaliseerd. Dit was een logische stap aangezien automatiseren en digitaliseren een prominente rol spelen in de bedrijfscultuur van Connexie.”

Klaar voor de toekomst

Als organisatie zijn we blij met waar we nu staan. “Alles is 25 jaar geleden begonnen met twee man sterk. We vergeten dan ook niet waar we vandaan komen en wat we bereikt hebben voor onze opdrachtgevers en payrollmedewerkers. We zijn nieuwsgierig naar wat de toekomst verder in petto heeft. Voor nu blijven we ons in ieder geval inzetten voor een verdere ontwikkeling en professionalisering van onze dienstverlening.

Proost! Op de volgende 25 jaar!!!

0000